fbpx
אפס הפרדה

אפס הפרדה

סקירה נכון ליוני 2016, אפס הפרדה

איפה יש אפס הפרדה

ובכן, ראשית חשוב להסביר מה זה אפס הפרדה. אפס הפרדה זה מצב בו האם והתינוק אינם נאלצים להיפרד כלל לאחר הלידה.
הדיאדה אם-תינוק, אשר מבלה הריון שלם ביחד, לא אמורה להיפרד לאחר רגע הלידה וחיתוך חבל הטבור המחבר ביניהם.
בטבע, תינוק אשר מוצא עצמו נפרד מאמו פיזית, כלומר נמצא במצב שבו הוא אינו במגע גוף אל גוף עם אמו, חשוף לסכנות רבות. החל מירידה בחום הגוף, עלייה בהורמוני סטרס, מניעת גישה חופשית אל שד האם, ועד סכנת מוות מידי טורפים בטבע.

גורי האדם הנולדים לנו אמורים להיות צמודים אלינו כל הזמן לאחר הלידה וזאת למטרת הישרדותם ושגשוגם.
שהייה משותפת של האם והתינוק יחד חשובה לא רק לתינוק אלא גם לאם, אשר גם החלמתה מהלידה וייצור חלב האם שלה ירוויחו מצמידות גוף לגוף ועור לעור עם התינוק שרק לפני רגעים אחדים הגיח מרחמה.

בהריון הראשון שלי, בשנת 2002, היה לי ברור שאני לא נפרדת מהתינוק שלי ושבטח ובטח שהתינוק שלי לא יהיה לבד אפילו לרגע, לא בתינוקיה, לא בחימום, לא במרחק מהוריו. לא קראנו לזה אפס הפרדה, בקושי ידענו לקרוא לזה ביות מלא, אבל ידעתי בוודאות שאני לא מוותרת על זה וכך היה.
היום, לשמחתי, כבר לא רק מדברים על ביות מלא ובונדינג בחדר הלידה אלא ממש על אפס הפרדה בין האמא לתינוק.
הורים רבים מבינים שזה חשוב ופועלים מול בתי החולים על מנת לעמוד על זכותם וזכות תינוקם להיות ביחד ללא הפרדה, מרגע הלידה ועד השחרור מבית החולים לאחר הלידה.

חשוב להבין, נהלי בתי החולים הכוללים הפרדה בין האם לתינוק (תינוק לתינוקיה ואמא להתאוששות ואחר כך למחלקת יולדות), חימום התינוק ב"גרילר", בדיקת אחות, בדיקת רופא ילודים, שהייה בתינוקיה (הכרוכה בהגבלת שהייה משותפת של התינוק עם אמו במהלך האשפוז), כל אלו הינם למעשה רק תחליפים לא מספקים למה שהתינוק באמת צריך, שזה להיות עם אמא שלו.
תינוק לא צריך גרילר, הוא צריך להיות על הגוף של אמא שלו.
תינוק לא צריך תינוקיה, הוא צריך להיות צמוד לאמא וניתן לבדוק אותו כשהוא עם אמא.

ומילה על אבא. גם אבא יכול להעניק לתינוק מגע גוף לגוף ועור לעור, וזה מצוין. מבחינה הורמונאלית זה שונה מהצמידות לאמא הדרושה לתינוק (ולאמא), אך במצבים מסוימים כמובן שעדיף שהתינוק יהיה צמוד לאבא מאשר כל אופציה אחרת של טיפול והשגחה.
כשמדברים על אפס הפרדה מתכוונים למצב בו האם והתינוק אינם נפרדים כלל, אולם אם נהיה פרקטיים, לפעמים מצב בו אבא מלווה את התינוק לבדיקת אחות/רופא בת כחצי שעה הוא מצב לא רע בכלל ובוודאי הרבה יותר טוב ממה שהיה לולא כן.

מאחר שאפס הפרדה עדיין נפוץ פחות מנהלי הפרדה כאלו ואחרים, תמיד תצטרכו להודיע שאתם מעוניינים באפס הפרדה, גם בבתי יולדות בהם מכריזים שיש אפס הפרדה. לפעמים אפילו תצטרכו להתעקש.

אז איפה אפשר לעשות אפס הפרדה?

התשובה שלי היא – בכל מקום. התינוק הוא שלכם, אף אחד לא יכול להכריח אתכם להיפרד ממנו. נקודה.
לפני 13 שנים וחצי, הלכתי ללדת את בכורי (לאחר הריון עם סכרת הריונית מאוזנת בדיאטה), לא עלה בדעתי שלמישהו יש זכות לקחת אותו ממני, הייתי איתו כל הזמן בביות מלא ואפילו את בדיקות הדם שמבצעים לתינוק שנולד אחרי הריון סכרתי, אישרתי או לא אישרתי כראות עיניי. בני השני נולד בבית כך שכמובן שהדיון לא רלבנטי לגבי הלידה שלו, קטנת הבית נולדה בחדר לידה אליו התפנינו מלידת בית, לא נלקחה ממני ולו לרגע, רופאת ילודים הגיעה לבדוק אותה עליי בחדר הלידה ואחרי כמה שעות כבר היינו בבית. לא עשיתי מלחמות ולא נאבקתי באף אחד, פשוט היה לי ברור שאף אחד לא לוקח את התינוקות שלי ממני לשום מקום וכך היה.

אז אפשר לעשות אפס הפרדה בכל מקום. יש מקומות שזה יצריך מכם פחות מאמץ.
כרגע המקומות האלו הם הדסה עין כרם, בעיקר במחלקה ג' היעודית לאמהות ותינוקות יחדיו, שערי צדק (במחלקה ד), איכילוב – ליס, העמק בעפולה, לניאדו בנתניה, זיו בצפת והאנגלי בנצרת. במאי 2016 נפתחה המחלקה לאפס הפרדה וביות מלא במאיר בכפר סבא, בשיבא תל השומר כבר מדברים בשפת אפס ההפרדה וביטלו (בינואר 2016) נהלים דרקוניים שהתקיימו שנים רבות אשר מנעו לחלוטין כל אפשרות לא להיפרד מהתינוק, כך שאפשר בהחלט לרכב על הגל הזה ולהשיג שם אפס הפרדה. גם באסף הרופא אני מאמינה שלא רחוק היום, הנה כבר בקרוב מתחילים לשנות נהלים ולהכניס אפס הפרדה גם באסף.
ביוני 2016 הוכנס אפס הפרדה בקפלן, יולדות ללא אפידורל יוכלו לעלות יחד עם התינוק לתינוקיה, תינוק שאמו ילדה עם אפידורל או זקוקה להשגחה נוספת עקב דימום מוגבר, יתר לחץ דם וכדומה, ילווה על ידי אביו לתינוקיה ויפגש עם האם במחלקת יולדות.

הכי חשוב, בשורה התחתונה, לזכור שזו זכותכם החוקית ולפנות לבתי החולים בהם אתם מתכננים ללדת, להגיד שאתם רוצים אפס הפרדה, מתכננים אפס הפרדה ותגיעו ללדת בחדר לידה שיאפשר לכם אפס הפרדה.
בהצלחה!

אולי יעניין אותך גם:

ביות מלא

ביות מלא – מה זה ?

ביות מלא, ביות חלקי, ביות גמיש או להשאיר בתינוקיה, זהר כבר בדקה בהסברים וטענות..