fbpx
יולדות רמבם
חדר לידה רמב"ם. קרדיט צילום: מיכל איתם.

רמב"ם

רמב"ם מול הסטטיסטיקות הארציות

ניתוחים קיסריים

חתך חיץ

הצלחה ב-VBAC

אפידורל

המרכז הרפואי רמב"ם ממוקם בחיפה, מגיעות ללדת נשים מהעיר חיפה ומאזור הצפון כולו.
חדר הלידה נמצא בבניין הראשי בקומה 3 ימינה מהמעלית, בצד של הים, מחלקות יולדות ויילודים נמצאות באותו בניין בקומה 4.
בקומת הכניסה של רמב"ם נמצא מרכז הקניות "סגול" ואני יודעת שזה קצת שטחי אבל מדובר בקניון די גרוּבי.
כמה לידות? כ-5500 בשנה
מי המתחרים? כרמל, בני ציון

מיד תקבלי בצורה מרוכזת ומפורטת את כל המידע על לידה ברמב"ם, מענה לכל השאלות שיש לך, האם אפשר לבוא עם דולה, מי הדולות המלוות ברמב"ם, האם יש ביות מלא ויועצות הנקה וגישה ללידה טבעית ומוניטור לסירוגין ושחרור מוקדם והכל, מבטיחה! הכל בדוק, מעודכן ומוגש לך באהבה.
רגע לפני שאת צוללת לכל המידע שאת צריכה, רציתי לשאול, אם ילדת כבר ברמב"ם, איך היה לך?
את מוזמנת לשתף סיפור לידה או חוויה מהלידה, לפרגן למיילדת או להעביר ביקורת בונה, ממש כאן בתחתית הדף. אם יש משהו שחשוב לך ואין אותו ברמב"ם, את מוזמנת לכתוב גם או לשלוח לי מייל.
ועוד שני דברים קטנים. אם את מתעניינת בשימור דם טבורי, יש לך דרכי הנחה ענקית בסך 500 ₪, כדי לקבל אותה את רק צריכה למלא פרטייך כאן, ואם את מתלבטת לגבי בדיקת דם במקום מי שפיר אז דרכי את יכולה לבצע אותה באלפי שקלים פחות מהמחיר המקובל בארץ! שלחי לי מייל ואני אקשר אותך לרופאה הבכירה שמבצעת הבדיקה בארה"ב במחיר בלעדי לגולשות "זהר כבר בדקה".


החנייה בחניון בית החולים, חניון חדש שפתר בעיית חניה כאובה של שנים רבות. עולה 40 ש"ח ליום שזה בערך כפול מכל בי"ח בישראל.
פרסונל : מנהל חטיבת מיילדות וגינקולוגיה הוא פרופ' זאב וינר, מנהל חדר הלידה דר' אריה דרוגן, מנהלת הסיעוד בחטיבה מיכל קרנצלר, אחות אחראית חדר לידה גמר בן משה, אחות אחראית יילודים פנינה פאר, ביולדות א' אחראית בטי גרינברג, ביולדות ב' מישל שלומוביץ'.
סיור בחדר הלידה מתקיים מדי שבוע, אין צורך בהרשמה מוקדמת, נפגשים בחדר הלידה בקומה 3. באתר של רמב"ם יש אפשרות להירשם לסיור בחדר לידה, אממה, ההרשמה כרוכה באישור גורף לקבלת מיילים מהם. תחליטו לבד. מה שכן, למי שנרשם דרך האתר לסיור נותנים חניה חינם.
אין מועדון יולדות אך יש קורסי הכנה ללידה של 5 מפגשים בהדרכת מיילדת ורופא מהמחלקה, עד 10 זוגות בשעות הערב. יש גם מפגש עם מיילדת רפלקסולוגית לחוויה של רפלקסולוגיה מותאמת לנשים בהיריון, ומפגש מקדים עם מיילדת לבניית תכנית לידה וגם סדנת יוגה בלידה עם מיילדת ומורה ליוגה.

שירותים מיוחדים במהלך ההריון : בית החולים הינו בית-חולים-על של איזור הצפון כולו וערוך לכל סוג של טיפול מיוחד באשה ההרה, ביולדת וביילוד – קרדיולוגית, נוירוכירורגית, המטולוגית ועוד. ישנה יחידת IVF, מרפאת היי ריסק, מרפאת מעקב הריון עודף המבוצע במיון יולדות מדי יום ללא צורך בתיאום מוקדם.

ברמב"ם 9 חדרי לידה

מתוכם חדר אחד הינו ה"חדר הטבעי", חדר נוסף משמש כחדר רב תכליתי, כחדר לידה וכן כחדר השהייה, ביצוע מוניטור ופעולות נוספות.
חדרי הלידה עברו שיפוץ כולל והינם חדשים ומרווחים. בצד אחד של המסדרון ישנם חדרים עם מרפסת ובהם נוף לים, בחדרים אלו יש שירותים ומקלחת בתוך החדר, כורסא למלווה, טלויזיה, ארון קיר ובו המכשור הרפואי, חלונות, בכל דלת וילון ודלת בכניסה והיולדת יכולה להחליט האם ברצונה לסגור את הדלת או את הוילון בלבד, בכל חדר מיטת לידה מתכווננת, קשת לשימוש בעת צירי הלחץ לבחירת היולדת, מזרן מסוג "תבנית ביצים" לנוחות היולדת. בשאר החדרים יש אבזור דומה, מקלחת ושירותים בסמוך. ברחבי חדר הלידה כולו יש כמה וכמה חדרי שירותים ומקלחת לשימוש היולדות.

חדר לידה רמבם
קרדיט צילום: מיכל איתם.
חדר לידה ברמבם
חדר לידה ברמב"ם. קרדיט צילום: מיכל איתם.

במשמרת הבוקר מופקדות 6-7 מיילדות, במשמרות הערב ובלילה נמצאות 4 מיילדות ומיילדת נוספת נמצאת בכוננות.
היולדת יכולה להכניס עמה לחדר הלידה עד 2 מלווים לבחירתה. אין בבית החולים רשימת דולות אולם היולדת יכולה לבחור כל דולה ולהגיע איתה ללידה כרצונה.
ישנם מרדימים הזמינים כל העת עבור היולדות, במשמרות הבוקר נמצא מרדים בחטיבת המיילדוּת ובשעות הכוננות נקראים המרדימים מחדר הניתוח הנמצא באותו בניין של חדר הלידה, הבניין הראשי של בית החולים. גמישים מבחינת מועד ביצוע האלחוש האפידוראלי – מוקדם או מאוחר יחסית במהלך הלידה. אין מדיניות קבועה של הוצאת בן הזוג בעת ביצוע האלחוש בפועל.
אפידורל מקבלות 70% מהיולדות ברמב"ם אפידורל. גבוה משמעותית מהממוצע הארצי.

קבלת יולדות רמבם
קבלת יולדות רמב"ם. קרדיט צילום: מיכל איתם.

קבלת יולדות ובה 2 עמדות קבלה המופרדות בוילונות וכן חדר נוסף ובו 3 עמדות מוניטור נוספות. בן הזוג יכול להיכנס עם היולדת בעת שלב הקבלה. בקבלה מבצעים הערכת מצב כשהיולדת מגיעה, מבצעים מוניטור בן 20 דקות, ניתן לבצע הניטור ללא שכיבה במיטה, אולטרסאונד באם יש צורך, מודדים לחץ דם, מבצעים בדיקת שתן. אין חובה לבצע חוקן, המיילדות מציעות. עירוי אין מרכיבים בשלב הקבלה אלא בחדר הלידה ולפי הצורך. מבצעים בדיקה פנימית בקבלה, ניתן לסרב לבדיקה כלכל הליך אחר.
מתייחסים בחיוב לתכניות לידה, אם יש צורך ניתן לבקש להחליף המיילדת לפי הרגשת היולדת.
אכילה ושתייה בלידה (בסיכון נמוך) – כשהיולדת נמצאת בשלב לטנטי (לא פעיל) של הלידה, יכולה לאכול אוכל קל ולשתות כרצונה. בלידה פעילה מעודדים לשתות ללא הגבלה, אין מאפשרים לאכול.
הישארות בבגדים מהבית – אם הבגד נוח והיולדת מעוניינת להישאר עמו – זה ניתן.
תנוחות ללידה – כרצון היולדת, על המיטה ניתן ללדת על הצד, בכריעה, תוך שימוש בקשת המורכבת על מיטת הלידה.

על פי עמדת רופאי הילדים, אין מאפשרים השהיית חיתוך חבל הטבור, חותכים לאחר דקה וחצי עד 2 דקות מרגע יציאת התינוק. מאפשרים לבן הזוג לחתוך את חבל הטבור אם מעוניין בכך.
מתן מכווצים (פיטוצין) לכיווץ הרחם לאחר הלידה כרוטינה, נותנים פיטוצין מטרגין לאחר הלידה לכיווץ הרחם, ככל הליך רפואי, ניתן לסרב לכך.
לא ניתן לאסוף את דם חבל הטבור באופן ציבורי, ניתן לאסוף איסוף פרטי לבחירת היולדת, כל חברה שהיולדת בחרה והתקשרה עמה למפרע.

מכריזים על מדיניות לא לבצע חתך חיץ (אפיזיוטומיה) בלידות ראשונות או בלידות חוזרות, אך שיעור האפיזיוטומיה גבוה, כ- 20% מכלל הלידות.
לשיכוך כאבים תרופתי ניתן להשתמש בפטידין (=טשטוש), באפידורל ובגז צחוק – יש גז צחוק בכל חדרי הלידה.
לשיכוך כאבים טבעי ישנם כדורים פיזיותראפיים לשימוש היולדות, ישנן מקלחות בחלק מחדרי הלידה וברחבי חדר הלידה כולו, תמיד יש מקלחת פנויה ליולדת המעוניינת להשתמש במים לשיכוך כאבי הצירים אף כי לא ברור למה עשו שיפוץ נרחב בחדרי הלידה ולא כללו שירותים ומקלחת בכל החדרים. בחדר הטבעי יש ג'קוזי מרווח.

נוהגים על פי רוב ניטור לסירוגין ולא ניטור רציף, כל עת שאין התערבות כלשהי בלידה. יש מכשיר מוניטור אלחוטי עמו ניתן להסתובב בחדר הלידה, בכל מקרה אין מחייבים לבצע ניטור בשכיבה במיטה אם היולדת מעוניינת להיות תנועתית.

יולדות רמבם
קרדיט צילום: מיכל איתם.

לידות מיוחדות

נוהגים גמישות בכל הנוגע לירידת מים ללא צירים, משתדלים להימנע מבדיקות פנימיות, אין נותנים אנטיביוטיקה כרוטינה אלא לפי התמונה הקלינית, מעקב אחר סימני זיהום אצל היולדת. לאחר 24 שעות ממליצים לזרז את הלידה.

יולדת המעוניינת בניתוח קיסרי ללא הוריה רפואית פונה מראש לחדר הלידה, נפגשת עם רופא בכיר למטרת הסבר, מבצעים ניתוחים לבקשת היולדת.
יש הכנה לבן הזוג המעוניין להתלוות ליולדת בניתוח קיסרי אלקטיבי, לא ניתן להתלוות ליולדת בניתוח קיסרי שאינו אלקטיבי (=חרומי).
שיעור הניתוחים הקיסריים מהגבוהים בארץ, כ- 26% קיסרי ברמב"ם.
ביום הראשון לאחר הניתוח לא ניתן לשהות עם התינוק בביות.
לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי – VBAC – ניתן ללדת לאחר ניתוח קיסרי קודם אחד. לא מבצעים בלידות כאלו השראת לידה, מבצעים זירוז לידה לפי הצורך ותחת בקרה.
60% שיעורי הצלחת VBAC
לא מאפשרים VBA2C ללדת וגינאלית אחרי 2 ניתוחים קיסריים קודמים.
מצג עכוז ממליצים ניתוח קיסרי.
לידה עם סוכרת הריונית – מתייחסים בעיקר להערכת המשקל של התינוק, מעל 4 ק"ג מציעים ניתוח קיסרי. הלידה יכולה להיות בניטור לסירוגין ככל לידה, כל עת שאין התערבות בלידה. מעקב אחר היילוד אינו מונע ביות עם האם, בגיליון שמקבלת האם מצוין במסודר מתי עליה להגיע עמו למעקב, לבדיקות או לטיפולים.
לידה עם נשאות ל – GBS – האם מקבלת אנטיביוטיקה בלידה, התינוק בכל מקרה מקבל אנטיביוטיקה לאחר הלידה, מתן האנטיביוטיקה לתינוק אינו מונע ביות, לבחירת היולדת.
קבלה וטיפול של זוגות מלידת בית – מבצעים בדיקת רופא נשים ליולדת ובדיקת רופא ילדים לתינוק, ניתן לסרב לכל בדיקה או טיפול כלכל הליך. ניתן לחתום על שחרור מוקדם וללכת הביתה.
לידות תאומים – מאפשרים לידה נרתיקית כשהתאום הראשון נמצא במצג ראש, הלידה עצמה מתרחשת בחדר לידה. אפידורל מומלץ, ניטור ניתן לסירוגין כבכל לידה, ניתן להיניק כמו לאחר כל לידה, ניתן לשהות עם התינוקות בביות לבחירת היולדת.
פונדקאות – הפונדקאית מתאשפזת לאחר הלידה במחלקת נשים, האם המאמצת יכולה להתאשפז עם התינוק במחלקת יולדות בתשלום על פי תעריף משרד הבריאות. אם ניתן, משתדלים לאפשר לה שהות בחדר לבד.

אחרי הלידה

מי שמעוניינת בכך מיניקה בחדר הלידה ושוהה עם התינוק בחדר הלידה כשעה לאחר הלידה. לאחר שעה התינוק עובר ליילודים, האם מועברת לאחר שעתיים מהלידה למחלקת יולדות.
האחיות במחלקות יולדות ויילודים עברו הכשרה בהנקה, כמו כן ישנה אחות יילודים – אירה בר – שהינה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC.
הדרכה קבוצתית להנקה מתקיימת 3 פעמים בשבוע. הדרכה פרטנית ניתנת לפי בקשת היולדת. במחלקות חדר הנקה מאובזר בכורסאות הנקה והדומים, משאבות חלב לשימוש היולדות. על עריסת התינוק מציינים האם "הנקה בלבד" וכן בגיליון התינוק האם להעיר את האם להנקה בלילה או כל בקשה אחרת של היולדת.
אירה בר, אחות במחלקת יילודים, הינה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, פנויה להדרכת היולדות על פי האפשרות במחלקה.
היולדת יכולה להיעזר כרצונה בנושא יעוץ והדרכה להנקה ולהזמין מבקרים כרצונה בעת אשפוזה במחלקת יולדות.

ככלל, התינוק מועבר למחלקת יילודים כשעה לאחר הלידה, האם מועברת למחלקת יולדות שעתיים לאחר הלידה, אם היולדת מעוניינת בביות מלא יביאו לה את התינוק כשתגיע למחלקת יולדות, אם אינה מעוניינת בביות מלא תוכל לקום ולגשת לתינוקייה לפי רצונה, הקימה הראשונה מהמיטה לאחר הלידה היא בנוכחות ובעזרת אחות ממחלקת יולדות.
ברמב"ם נהוגה שיטת הביות הגמיש, כלומר היולדת יכולה לבחור מתי היא רוצה לקחת את התינוק אליה ומתי להביאו למחלקת יילודים, אם בכלל. אין חדרים מסוימים בהם מתאשפזים בביות, ניתן בכל חדר. בכל חדר ישנו כיור ומשטח החתלה לשימוש האם, כמו כן בעריסות התינוקות ישנו משטח החתלה נשלף. בביות מלא מתאמת האם את בדיקת רופא היילודים ומגיעה עם התינוק למחלקת יילודים לפי תיאום זה.

ברמב"ם שתי מחלקות ליולדות, יולדות א‘ ויולדות ב'.
מחלקת יולדות ב' עברה שיפוץ וכל המחלקה חדשה ומרווחת. ביולדות ב‘ מאושפזות היולדות שזקוקות להשגחה לאחר הלידה/הניתוח, או לפי התפוסה הכללית. במחלקה ישנם חדרים בודדים אותם ניתן לקבל לפי התפוסה במחלקה, חדרים לשתי יולדות וחדרים ל-3 יולדות, בסך הכל במחלקה 13 חדרים, 32 מיטות אשפוז.
חדר האוכל במחלקה מקיים את כל הארוחות בשיטת ה"מזנון", האוכל מגוון, ניתן לקבל מגש לחדר לפי בחירת היולדת.
במחלקה מתקיימת פעם בשבוע הדרכה ליולדות בנושא חיזוק ושיקום רצפת האגן, ההדרכה מועברת על ידי פיזיוטרפיסטית המתמחה בנושא רצפת האגן. כמו כן, מתקיימות הדרכות בשיתוף עם ארגון "בטרם" בנושאי בטיחות היילוד בבית, ברכב ועוד.

תינוקייה ופגייה : הפגייה נמצאת בבית החולים לילדים "מאייר" שממוקם בבניין סמוך, אם היולדת מאושפזת ביולדות והתינוק בפגייה יכולה האם להגיע אל התינוק בכסא גלגלים או בעזרה אחרת אם נדרשת.
שחרור מוקדם לפי רצון היולדת, בחתימה על טופס מתאים ולאחר הסבר.
חיסונים וטיפולים לתינוק ניתן לבקש לבצע או לא לבצע טיפולים וחיסונים – יש לבקש זאת כבר בחדר הלידה על מנת שהצוות יעדכן את צוות המחלקה. ניתן לבקש כי חיסונים יבוצעו בנוכחות אחד ההורים.
שעות ביקור : לפני מספר שנים הנהיגו בבית החולים כולו שעות מנוחה ; שעות המנוחה הינן בין 14:00 ל-16:00 ובין 21:00 ל-10:00 בבוקר, בשאר הזמן יכולה היולדת לקבל ביקורים כרצונה. על שעות המנוחה מקפידים מאד ויש קצין בטחון הדואג כי כל האורחים יעזבו את המחלקה. השטחים הציבוריים במרכז הרפואי כולו פתוחים לאורחים גם מחוץ לשעות הביקור.

אולי יעניין אותך גם:

איכילוב יולדות

ליס איכילוב

לידה בליס, איכילוב, בלב תל אביב, זה בעיות חניה אבל אפידורל כמה שאת רוצה, מלונית מפוארת, תמיכה בהנקה ואפילו דולות.